Laden Evenementen

De laatste avond staat in het teken van ondernemen en leiderschap. We hopen u te inspireren met verhalen van succesvolle healthcare entrepreneurs en proberen het dikwijls nog bestaande taboe over deze organisaties te doorbreken. Daarnaast geven zij u handvatten om uw eigen ideeën te verwezenlijken. Het middenstuk bestaat uit leiderschapskunde. Welke types zijn er te onderscheiden en hoe kun je hier op in spelen? Wat voor leider ben ik en hoe zou ik willen zijn? Voor het geval u de smaak te pakken heeft na deze avonden, wordt er tot slot een overzicht gegeven van cursussen en opleidingen. Prof. Marcel Levi, zwaait ons uit, waarna het tijd is voor de afsluitingsborrel.

Dr. Nine van de Vange trapt af! Ze is naast oncologisch gynaecoloog tevens directeur van ViaMedia. Een bedrijf van en voor medisch specialisten, dat zich richt op bemiddeling van vaste en tijdelijke functies, coaching en advies. Ze verteld onder andere over het vinden van een gat in de markt in de gezondheidszorg en het wetenschappelijk onderzoek dat hier in haar geval aan vooraf ging. Aansluitend zal dr. Erik Veldhuizen vertellen hoe hij als jonge radioloog de stoute schoenen aantrok en Siemens vroeg om het leasen van een MRI. Een decennium later is hij directeur van het MRI-centrum met 5 vestigingen verspreid over Nederland en neemt hij op deze manier veel productie over van de ziekenhuizen. Met als gevolg snellere doorlooptijden en hoge patiënttevredenheid. Hij zal tips geven over hoe je maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen met kwaliteit van zorg hoog in het vaandel. Weg met het taboe op commercieel denkende specialisten!

Na een korte pauze staat dr. Abel Thijs op u te wachten. Deze bevlogen internist neemt u mee door de hiërarchie van het (academische) ziekenhuis en leert u 5 typen leiders te onderscheiden. Het herkennen van leiderschapsstijlen zou u kunnen helpen om het overleg met uw bazen soepeler te laten verlopen en geeft u inzicht in uw eigen ontwikkeling tot leider.

Iemand die de sterke behoefte had om zich hier verder in te verdiepen is dr. Alexander Vlaar. Hij volgde een MBA aan het prestigieuze INSEAD in Frankrijk. Een niet alledaagse keuze van een specialist in opleiding. Hij gaat in op de vraag hoe deze verdieping bijdraagt aan het arts-zijn. Ook geeft hij een overzicht van het huidige aanbod aan opleidingen, mocht u na deze reeks meer willen! Prof. Levi sluit de avond af, door ons kort de highlights voor te houden, waarna er uitgebreid de gelegenheid is om bij de borrel na te praten.

Programma

Tijd Omschrijving
18.45 – 19.20 Inloop met broodjes en drankjes
19.20 – 19.45 Wetenschappelijk verantwoord ondernemen in de zorg
Dr. Nine van der Vange
19.45 – 20.10 Zorggerelateerd ondernemen als in een jongensboek
Drs. Erik Veldhuizen
20.10 – 20.30 Pauze
20.30 – 21.00 Leiderschapsstijlen
Dr. Abel Thijs
21.00 – 21.25 Combinatie specialiseren en MBA
Dr. Alexander Vlaar
21.25 – 21.35 Afsluiting
prof. dr. Marcel Levi
21.35 – 23.00 Uitloop, tekenen deelnemerslijst en borrel


Sprekers

Nine van der Vange

Nine van der Vange

CEO ViaMedica

Dr. Nine van der Vange is gynaecoloog en oprichter/directeur van ViaMedica, intermediair bureau voor medisch specialisten. Zij genoot haar opleiding aan de Universiteit van Utrecht en werkte jarenlang in het AMC en NKI-AvL. Een eigen onderzoeksproject gaf in 2002 aanleiding ViaMedica op te richten. Door vraag en aanbod inzichtelijk te maken en partijen met elkaar in gesprek te brengen, wist Nine van der Vange met ViaMedica binnen korte tijd invulling te geven aan de gebleken behoefte aan flexibele werkomstandigheden onder medisch specialisten. Tegelijkertijd biedt ViaMedica met haar diensten als intermediair een unieke oplossing voor de toenemende capaciteitsproblemen in de specialistische gezondheidszorg. Inmiddels telt ViaMedica ruim 2800 aangesloten medisch specialisten en basisartsen, een aantal dat nog iedere week groeit.

Erik Veldhuizen

Erik Veldhuizen

Directeur en radioloog MRI Centrum Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Groningen

Abel Thijs

Abel Thijs

Internist VU Medisch Centrum

Abel Thijs is internist in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Binnen de interne geneeskunde houdt hij zich voornamelijk bezig met patiënten met vasculair geneeskundige aandoeningen en erfelijke stofwisselingsstoornissen (als mensen al tot hun ziekten te herleiden zijn (!)). Hij is sterk betrokken bij de vervolgopleiding van basisartsen tot internist.

Alexander Vlaar

Alexander Vlaar

MD, PhD, MBA bij het AMC

Alexander Vlaar (Amsterdam, 26 oktober 1981) is in 1999 begonnen met zijn studie Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn studie heeft hij meerdere onderzoeksprojecten opgezet in o.a. Sydney, Australië en Cairo, Egypte. Na het behalen van zijn artsexamen in 2006 begon Vlaar met zijn promotieonderzoek op de afdeling Intensive Care Volwassenen van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. In 2010 promoveerde hij op het onderwerp “Transfusion-related Acute Lung Injury in the Critically Ill Patients”. Dit proefschrift werd onderscheiden met de NVIC Pfizer Award “best thesis of 2010 in the field of intensive care” en de Dr. C.J. Roosprijs “best thesis of 2010 in the field of internal medicine”. In 2009 is Vlaar begonnen met zijn opleiding tot internist-intensivist in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. In 2012 heeft hij een MBA aan INSEAD, te Fontainebleau, Frankrijk voltooid. Momenteel combineert hij zijn opleiding met onderzoek en organisatorische activiteiten binnen de gezondheidszorg.

Waarom wordt er meegewerkt aan het initiatief:
In de gezondheidszorg is “the professional in the lead” een goed uitgangspunt. Echter, de organisatie van de zorg is de laatste decennia steeds complexer geworden. Hierdoor zal een arts, naast zijn of haar medisch inhoudelijke kennis, organisatorische kwaliteiten en vaardigheden steeds harder nodig hebben. Dergelijke kennis zal verworven dienen te worden. De Masterclass Medical Business vind ik een goed initiatief om bewustzijn te creëren dat gedegen kennis van organisatie bij artsen belangrijk is en opgebouwd dient te worden.

Marcel Levi

Marcel Levi

Voorzitter van de Raad van Bestuur AMC en Decaan van de Faculteit Geneeskunde van de UvA

Marcel Levi (1964) is hoogleraar Inwendige Geneeskunde en is sinds 2010 voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC en Decaan van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Marcel Levi heeft zijn medische studie en specialisatie in Amsterdam gevolgd, waarna hij in 1989 is gepromoveerd en werd benoemd tot onderzoeker van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. Hij heeft een MSc Evidence-based Health Care aan de Universiteit van Oxford gevolgd en werkte aan de Universiteit van Perugia, Italië en het Center for Transgene Technology and Genetherapy van de Universiteit van Leuven, België. Hij heeft ruim 700 wetenschappelijke artikelen in internationale tijdschriften gepubliceerd en ontving verschillende internationale research prijzen.
In 2009 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen en hij is vice-voorzitter van de nationale research organisatie ZON-MW. Hij vindt het heel erg belangrijk dat artsen en andere medische professionals een vooraanstaande rol spelen bij het management van de gezondheidszorg en zich laten horen in het publieke debat over geneeskunde en gezondheidszorg.

Deel dit verhaal